Lespakketten
Klik op een titel om het lespakket als PDF te downloaden. De lespakketten zijn uitsluitend te raadplegen na registratie »


1. De vuilbak van Adam, Eva, Caesar en Co
Wie onderzoekt hoe afval in de loop der mensheid evolueert, ontdekt dat we amper honderd jaar te kampen hebben met plastic en chemisch afval en een immense afvalberg. Terwijl het afvalprobleem vroeger vooral draaide rond bacteriën en geurhinder.
2. De school: afvalarm en leerrijk
Wat betaalt de school voor afval? Wat voor afval is het en hoe komt het er terecht? Geef antwoorden op deze vragen, ga voor minder afval op school en besteed het budget aan een boeiend alternatief.
3. Afval: een afdruk van jezelf
Je wil het zo snel mogelijk kwijt. Maar als je een vuilnismagneet was, zat je nu opgesloten in je eigen gigagrote berg met afval. Deze berg kost geld, ruimte, energie en gezondheid. Wie kiest voor afvalarm wordt rijk: elke dag gezond weer op in een natuurrijke wereld.
4. De wereldwijde vuilnisbelt
Het continent aan afval in de oceaan, de vuilnisbelten rondom miljoenensteden en de e-waste in China hebben ook op jou een impact. Internationale samenwerking is de uitdaging. En die begint bij jezelf.
5. Giftig afval infiltreert in milieu
Sinds fabrieken op volle toeren draaien en wij consumenten zijn geworden is ook ons afval drastisch veranderd. Schadelijker dan ooit voor ons en onze omgeving. Hoe komt dat eigenlijk en wat doen wij er aan?
6. Grondstof wordt afval wordt grondstof
Niet alleen de afvalberg is een wereldwijd probleem. Afval soupeert ook onze grondstoffen op, de basis van onze beschaving. Door grondstoffen te sparen en afval te voorkomen, redden we deels onze hightech levensstijl. En met de formule 'c2c' komen we er wel.
7. Afval beheren op een ladder
Met de afvalladder van professor Lansink als leidraad verwerken afvalbeheerders afval en maken beleidsmensen wetten. De grote stap voorwaarts naar een wereld zonder vuilnisbelt.
8. Extra
Hier vind je meer informatie over:
  • het meetinstrument voor een afvalarme school
  • DO (duurzame ontwikkeling)
  • EVA (de ecologische voetafdruk)
  • Vervuiling in de zee - strandafval
  • Grondstoffen
  • Overzicht